Hoppa till sidans innehåll

"Vågar du inget, vinner du inget"

2021 är det fortfarande färre kvinnor än män som startar eget. Vi undrar varför? Under hela denna vecka postar vi funderingar, spaningar och tips från kvinnor som startat egna konsultbolag. Först ut är Malin Wiger som har varit egenföretagare sedan årsskiftet 2016/2017.

Malin Wiger - Delivery Executive, projektledare och förändringsledare.

Malin Wiger - Delivery Executive, projektledare och förändringsledare.

− Jag är nog mer en omedveten feminist då jag är en stark förespråkare för mångfald och visst är jämställdhet en del av det. Jag inser också som svensk och europé är det såklart enkelt att prata om mångfald istället för jämställdhet. Det hade nog sett annorlunda ut om jag levt någon annanstans i världen. För trots att det är 2021 så är världen långt ifrån jämställd.

Ett av mina favoritmotton är "vågar du inget, vinner du inget". Det är läskigt att starta eget men å andra sidan vad är det värsta som kan hända? Att självförtroendet blir lite naggat i kanten, men då har du i alla fall vågat testa. Så länge du inte behöver investera pengar utan säkerställer en buffert tills du kommer igång med uppdrag så är risken väldigt liten. Om du känner dig osäker, ta kontakt och ställ dom där frågorna till någon som själv har gjort resan.

Min erfarenhet är att kvinnor är sina egna värsta kritiker, vi är ofta tuffast mot oss själva. För många män är det naturligare att ta plats, att ta för sig, de funderar inte så mycket på om de kan eller är duktiga nog. Väljer man dessutom en teknikbransch där det är mansdominerat gäller det att våga lite till. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, snarare skulle jag säga att jag haft fördel av att vara kvinna. Då jag bidrar med ett annat perspektiv.

Jag ser också att kvinnor är mer för att nätverka med social betoning. Vilket kanske gör att vi föredrar en anställning där vi har ett större socialt jobbsammanhang. Om jag ser till min egen generation är det många kvinnor som tar större ansvar för att hålla ihop familj och nätverket runt familjen, har tagit fler föräldralediga dagar, jobbat deltid och så vidare. Där tror och hoppas jag att det ser annorlunda ut i de yngre generationerna.

När du väl tagit dig förbi ditt självkritiska filter och tar steget utanför din trygghetszon blir det en styrka. Jag upplevs ofta som orädd, prestigelös och inlyssnande men vågar ändå vara obekväm. Som egen konsult får du ofta chansen att jobba med många spännande uppdrag och företag. Det är ju lite av grejen. Men om du är duktig och driven får du också frågan om anställning. Jag blir såklart både glad och smickrad när det händer. Då gäller det att påminna sig själv om varför man vill vara egen.

Jag drivs inte av en karriär (hur spännande den än kan vara). För mig handlar det om nyfikenhet, ständig utveckling, självledarskap, frihet och tillfredsställelsen. Tillfredsställelsen att när jag lämnar ett uppdrag har jag gett 100% eftersom jag vet att det är tidsbegränsat när jag går in i det. Som bonus har jag dessutom träffat nya härliga (och ibland ohärliga) människor och lärt mig massor av nya saker. För mig är det ovärderligt.

Är du nyfiken på att ansluta till Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 449

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 341

  Kunder senaste året

 • 4,5/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning