Vår rapport “Det lyckliga arbetslivet” visar att två av tre svenskar är lyckliga på jobbet.
Egenföretagare är lyckligare än anställda, de är både mer nöjda med sina arbetsuppgifter och mindre stressade. Det är därför inte så konstigt att en av tre anställda drömmer om att starta eget företag, enligt vår undersökning som ligger till grund för rapporten.
Framför allt handlar det om en längtan efter större frihet och att förverkliga sig själv, helt enkelt att få fler valmöjligheter, och ha kontroll över sin tid. Och kanske inte så oväntat är ekonomisk risk ett av de vanligaste hindren för att våga ta steget.
Faktorer för lycka
Hur skiljer sig lycka för egenföretagare mot anställda? Det beror helt på vem du är. Micael Dahlen, författare och ekonomiprofessor, säger till Kvadrat att det finns särskilda faktorer som kan spela in, men också att det är något som är högst individuellt.
Enligt vår rapport anser dock var fjärde svensk att den viktigaste förändringen för att få ett ännu lyckligare arbetsliv är högre lön. Och lön har faktiskt visat sig påverka lyckonivåerna. Vår rapport visade att 63% med en månadslön på under 35 000 upplevde att de har ett lyckligt arbetslivs jämfört med 67% med en månadslön på över 35 000. Enligt en studie från Princeton University fortsätter lyckokurvan upp till en lön på 70 000, men där planar den ut. Så även om pengar kan köpa lycka till viss del, är det inte allt.
Fokusera inte för mycket på att bli lycklig
Ida Hallgren, filosof, anser att vi inte ska satsa för mycket på nästa lönehöjning - vi ska faktiskt inte fokusera för mycket på att vara lyckliga alls, det leder faktiskt tvärtom till att vi blir olyckliga. Hon menar att vi måste tillåta oss att tänka negativt ibland och få vara lite nere. Vi kan inte blunda för att vardagen inte alltid är ljus utan bör istället försöka ha en grundtrygghet så att vi inte bryter ihop när världen blir lite tuffare och nyordslistan fylls av permakris, energikrig och putinpris.
I sin intervju med oss är Micael Dahlen inne på samma spår - vi ska inte ha siktet för mycket inställt på de stora förändringarna i livet. Det kan kännas lite klichéartat men vi får inte glömma bort de små sakerna i vår vardag i vår ständiga strävan efter nästa stora lyckoboost. Prova Micael Dahlens egna tips: sätt upp ett mål att göra något roligt på jobbet varje dag - testa en ny idé, göra något knasigt eller något du aldrig gjort innan för att få ett lite lyckligare liv både på jobbet, och utanför.