Hoppa till sidans innehåll

IT-chefen: “Det känns oerhört givande att vara den pusselbiten som jag själv saknade som ung kvinnlig ledare”

Katerina

Sverige anses vara ett av världens ledande länder när det kommer till IT. Bara under det senaste decenniet har programmeraryrket vuxit med närmare 50 procent och räknas idag till en av landets största yrkesgrupper. Trots den enorma expansion som har skett så är bara en femtedel av alla programmerare och systemutvecklare kvinnor – och andelen kvinnliga chefer inom branschen utgör en än mer blygsam siffra.

Katerina Sjölander har över 15 års erfarenhet av seniora IT-chefsbefattningar i globala organisationer. Redan tidigt i karriären identifierade hon en tydlig avsaknad av kvinnliga förebilder i branschen och saknade någon att kunna bolla IT-relaterade frågor med – men också någon att prata med om hur det var att vara kvinna och chef i en så mansdominerad bransch. Idag verkar hon som mentor för unga kvinnor i IT-branschen, och försöker att vara den pusselbit som hon själv saknade, i hopp om att fler kvinnor ska våga satsa på ledarskapet i IT-världen – och på så sätt kunna öka chanserna för en jämställd IT-bransch i framtiden.

Hej Katerina! Berätta lite om dig själv och om hur har din karriärresa har sett ut?
– Jag är en person som brinner för ledarskap, innovation, IT och för att göra saker bättre. Jag har drygt 15 års erfarenhet av seniora IT-chefsbefattningar i globala organisationer, där jag bland annat har verkat som Global CIO och IT-direktör. Men att satsa på en chefskarriär var aldrig en medveten strategi för mig – det föll sig bara naturligt eftersom jag är en lagspelare och tycker om att jobba med människor. Att kombinera affärer och teknik med lagarbete ger mig en otrolig energi.

Mitt intresse för kvinnligt ledarskap väcktes tidigt och jag har själv arbetat som mentor för unga kvinnliga chefer sedan början av 2000-talet. Det hela började med att jag gick ett chefsprogram på min dåvarande arbetsplats, Ericsson i Göteborg. Det var verkligen ett bra program och jag både utvecklades och fick ett rejält lyft i mitt chefskap. Mentorn som jag fick tilldelad under programmet var en stabil manlig ingenjör med många tjänsteår på Ericsson. Han var en välrenommerad chef och uppskattad mentor, men för mig fattades en viktig dimension – kompetens från IT kombinerat med en förståelse för att vara kvinnlig chef i en mansdominerad bransch. För det finns faktiskt en hel del frågor som i viss mån är unika för kvinnor och tjejer. Då föddes det en tanke inom mig att jag själv faktiskt skulle kunna verka som mentor för kvinnliga IT-chefer. Sedan dess har jag haft adepter inom ett flertal stora företag men också från den akademiska sfären. Det känns oerhört givande och roligt att kunna bidra och vara den pusselbiten som jag själv saknade som ung kvinnlig ledare. Jag gör mitt bästa för att dela med mig av mina erfarenheter, min kunskap och mitt nätverk. Det är verkligen givande och även jag lär mig väldigt mycket av de unga cheferna.

En blandning är alltid bäst och ger bästa resultat i lösningar, kvalitet och lönsamhet

Varför är det så få kvinnor i IT-branschen tror du?
– Först och främst beror det på att de är så få tjejer som väljer IT-inriktade utbildningar. Jag har tyvärr inget bra svar på varför det är så, men många menar att tjejer idag upplever miljön inom IT som alldeles för “grabbig” och att de därför väljer andra branscher och yrken. Jag undervisar en del på IT-programmet på Chalmers Tekniska Högskola, och där är skillnaden markant bland studenter – endast runt 10 procent är tjejer. Jag försöker verkligen att uppmuntra fler tjejer att söka sig till IT och jag brukar trycka på att det finns så många olika jobb man kan ha inom IT, och att det finns roliga jobb för var och en. När tjejerna väl är ute i arbetslivet ser jag att de tar för sig på ett väldigt konstruktivt och ambitiöst sätt, och det är riktigt roligt att se.

Varför är det så viktigt att vi får in fler kvinnliga chefer i IT-branschen?
– Det är verkligen viktigt med både det manliga och kvinnliga perspektivet tycker jag, för vi är alla olika. Vi ser olika saker, vi löser problem på olika sätt och vi bidrar till teamet på olika sätt. En blandning är alltid bäst och ger bästa resultat – i lösningar, kvalitet och lönsamhet. Som sagt, jag är en lagspelare och jag gillar mixade lag – det är då man är som starkast!

Det pratas ibland om typiskt kvinnligt och typisk manligt ledarskap. Tycker du att det finns något sådant?
– Jag fick en gång ett riktigt ”spot on” exempel av en av mina adepter. Hon sa att ”den stora skillnaden för mig är att mina manliga chefskollegor är coola killar, medan vi kvinnliga chefer är duktiga flickor”. Det är en väldigt elegant beskrivning, och det ligger ett viktigt budskap i detta. Det är en vanlig skillnad – det vill säga att de manliga cheferna är ofta duktiga på att ta plats, att kommunicera med högre chefer, låna argument från andra, nätverka och ha en snygg ”inramning”. Kvinnliga chefer jobbar ofta mer i det tysta, levererar, strävar efter kvalitet och är intresserade av att leda och utveckla sina medarbetare. Detta är inte en sanning, utan ska snarare ses som ett exempel som inte är helt ovanligt. Båda ledartyperna, oavsett om de tillskrivs en man eller kvinna, har mycket att lära av varandra – och tillsammans blir det en perfekt match enligt mig.

Katerinas bästa tips till unga kvinnor i IT-branschen:
– Gör alltid ditt bästa och var framåtlutad!
– Samarbeta med andra. Visa att du är en teamplayer och rör dig utanför IT-sfären.
– Nätverka inom och utanför företaget. Det här är väldigt viktigt så avsätt tid för det.
– Håll dig ajour med aktuella ämnen såsom digitalisering, IoT, big data, delningsekonomi och liknande.
– Utveckla hela tiden ditt chefskap. Gå på utbildningar, nätverka med andra chefer, skaffa dig en mentor eller gå med i olika intressegrupper.
– Glöm inte bort att ha roligt!

Stort tack, Katerina!

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning